Jump to content
  • Welcome!

    Welcome to the Ford SYNC Forum!  Please sign in here or create an account here.



Recommended Posts

Seems like since the last update, Ford Pass is no longer able to report my cars mileage or oil life.  Simply says "--" for mileage and 0% for oil life.  It is reporting correct fuel level.  Anyone else noticed this?  I've tried clearing the data and cache on my phone, logging out and back in, and even reinstalled the app.  Same results.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Same thing with the Lincoln Way last week.

 

Its now showing the mileage but I  can't even find the Oil Life display anymore...

Share this post


Link to post
Share on other sites

I just took a look at FordPass to see if mine was having the same issue.  The app says we have to disable Android Auto to use it.  Maybe that's the problem some are having?   BTW there's a FordPass update ready for download this (Thursday) morning in the PlayStore, maybe the AppStore too.  The update 'might' fix the mileage/oil life bug.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

My Lincoln Way seem to be working today... It may be different than the Ford Pass

 

LinWay.png

Edited by punch-card

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Muzicman61, I am having the exact same problem.  And yes, it was after the last Ford Pass update.  I contacted 

a Ford Pass CSR.  She tried to help troubleshoot the problem.  Ford Sync was not communicating with the Ford Pass

App.  She told me next step is to take it to the Dealer.  As my car is under warranty, I will do so next week. Unless the update

Gadgetjq mentions fixes everything.

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 hours ago, radarxxx said:

Hi Muzicman61, I am having the exact same problem.  And yes, it was after the last Ford Pass update.  I contacted 

a Ford Pass CSR.  She tried to help troubleshoot the problem.  Ford Sync was not communicating with the Ford Pass

App.  She told me next step is to take it to the Dealer.  As my car is under warranty, I will do so next week. Unless the update

Gadgetjq mentions fixes everything.

 

Seriously?  Take it to the dealership?  There's nothing the dealership is going to be able to do to fix this issue.  Ford Pass is actually communicating with Ford Sync.  It's properly identifying my fuel level.  Just not the odometer and oil.  The only fix for this will be an update to the Ford Pass app and fix whatever they broke.

 

I think that's the typical response from a CSR when they can't resolve the issue.  Take it to the dealership.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Seriously.  The dealership.  I know I don"t understand everything about the new technology, but My Ford Pass is not updating anything.  Everything is frozen at Dec 10.  Location, fuel level, oil life, everything.

When In Ford Sync, I go to Ford Pass connect, connectivity settings, hit connect and it just spins no connection. But I hope an update from the PlayStore

fixes things.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 1/24/2020 at 8:39 AM, radarxxx said:

Seriously.  The dealership.  I know I don"t understand everything about the new technology, but My Ford Pass is not updating anything.  Everything is frozen at Dec 10.  Location, fuel level, oil life, everything.

When In Ford Sync, I go to Ford Pass connect, connectivity settings, hit connect and it just spins no connection. But I hope an update from the PlayStore

fixes things.

 

Mine was stuck at Dec. 10 also until i uninstalled the app and then reinstalled the app and logged back in.  Now I can see that it last updated recently, like X hours ago...  which just goes to prove Ford Pass is communicating with the vehicle.  But I'll be curious to see what your dealership says.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 1/25/2020 at 10:07 AM, radarxxx said:

I tried the uninstall and reinstall and it did nothing.

 

Also try clearing cache and data in your app storage options.

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 hours ago, radarxxx said:

No dice.  Was it the Jan 8 update that worked for you in the re-install?

 

Not sure what version i was on when I reinstalled the app.  What I'd try is clear data and cache.  Uninstall the app.  Reboot phone.  Reinstall app and log back in.  If that doesn't work, then I don't know what else to try.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, radarxxx said:

Thanks for your help.  It must be my phone.

 

 

I doubt that.  Has it worked in the past?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yes, no problems until  Dec update. The uninstall/reinstall does't work.  I don't know what else it could be.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No NOTMY911, I have a Samsung S9  plus and download from the PlayStore.  I will wait for the next FP App update and see if that fixes 

things.

Edited by radarxxx

Share this post


Link to post
Share on other sites

My Android phone was acting funny last week after the update.  All of a sudden Ford Pass piped up and instructed me to immediately install the latest Sync3 update (I have done them all, for my vehicle, anyway), and then vanished.  I went directly into FP and got nothing, so I waited.  Took a few minutes and then it appeared with everything seemingly back to normal.  I'll try a Vehicle Health Report next week.  Right now my Fusion is headed into the dealership tomorrow for a "TSB" to prevent needing a new engine, so I'm kinda swamped.  Just gotta love Ford, ahem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I know the feeling.  Give them some Ford Pass satisfaction inputs while you are there. LOL.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

So I finally had time to stop by a Ford Dealer and share this problem with them.  After some discussions the tech 

thought the problem might be the  TCU in the vehicle.  He said he might have to reprogram the TCU.  Anyway here are

his tech notes:    FordPass App not connecting to vehicle

                               Performed ssm 48316-removed TCU fuse for 5 min/no new

                               TCU programming available

                              Clear DTC's and reset.  TCU operating normally.

I hope this might help someone in the future.  Its good having the app work again.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 hours ago, radarxxx said:

So I finally had time to stop by a Ford Dealer and share this problem with them.  After some discussions the tech 

thought the problem might be the  TCU in the vehicle.  He said he might have to reprogram the TCU.  Anyway here are

his tech notes:    FordPass App not connecting to vehicle

                               Performed ssm 48316-removed TCU fuse for 5 min/no new

                               TCU programming available

                              Clear DTC's and reset.  TCU operating normally.

I hope this might help someone in the future.  Its good having the app work again.

 

 

Well, maybe you have a different issue.  I know that FordPass is connecting to my vehicle, as (A) it's states when it was last updated and (B) Shows the correct fuel level.

Edited by Muzicman61

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Custom Search

×